GLÖGI
1. Mitä glögi on?
Yleensä
neilikalla, kanelilla ja inkiväärillä maustettua, kuumana/lämpöisenä nautittavaa
joulujuomaa, joka on yleensä alkoholipitoista.
2. Mistä sana glögi tulee?
Ruotsin
sanasta glögg, joka on tullut sanoista glödgat vin, joka tarkoittaa lämmitettyä
viiniä.
3. Kuinka vanha keksintö glögi on eli
milloin sitä on alettu juomaan?
1800- luvun
alussa glögistä tuli miesten talvijuoma.
4. Mitkä ovat tyypillisiä glögin mausteita?
Neilikka,
kaneli, inkivääri, pomeranssinkuori, kardemumma Glögiin voi lisätä myös
halutessaan rusinoita tai manteleita.
5. Miten glögi tarjoillaan?
Kattilassa
kuumennettuna
6. Onko glögissä aina alkoholia?
Ei ole,
glögiä on olemassa myös alkoholittomana.
7. Mistä glögiä voi ostaa?
Tavallisista
ruokakaupoista.
8. Miten glögiä voi itse valmistaa?
Ensiksi
täytyy kiehauttaa vettä kattilassa ja samanaikaisesti lisätään mausteita
sekaan. Parin minuutin haudutuksen jälkeen seos siivilöidään, jonka jälkeen
siihen voi lisätä esimerkiksi kirkasta viinaa, mustaherukkamehua, rommia tai
muuta alkoholijuomaa sekä rusinoita tai manteleita. Glögi on mahdollista
valmistaa myös viinistä.
9. Minkälaisen ruuan tai naposteltavan
kanssa glögi sopisi nautittavaksi?
Suolaisten piirakoiden,
joulupuuron, pipareiden kanssa.
10. Kertoisitko
hyvän reseptin sekä vaalealle että tummalle glögille?
Vaalean
glögin resepti:
ainekset:
rusinoita/kuorittuja manteleita
tilkka punssia
5dl omenatuoremehua
1dl maustelientä
(sokeria)
Mausteliemi
1lvettä
2 palaa
inkivääriä
2 kanelitankoa
40 kokonaista
neilikkaa
2rkl kokonaisia
kardemumman siemeniä
2dl rusinoita
valmistusohje:
1. Vaihe: Laita lasien pohjalle
mantelit/rusinat ja halutessasi voit laittaa myös tilkka punssia. Sitten kuumenna
mehu ja mausteliemi höyryäväksi, jonka jälkeen seoksen voi kaataa laseihin.
2. Vaihe: Mausteliemi: Mittaa kaikki
aineet kattilaan ja keitä hiljalleen noin puolen tunnin ajan. Jäähdytä seos ja
siivilöi. Säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa.
Punainen
glögi:
5dl vettä
1 kanelitanko
10 kokonaista
neilikkaa
1/4tlkardemummaa
1/2dl mustaherukkamehua
2rkl vaahterasiirappia
1/4dl
puolukoita
2dl
rusinoita
Valmistusohje:
1. Kiehauta vesi. Lisää sekaan
kanelitanko, neilikat ja kardemumma. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5
minuuttia.
2. Siivilöi mausteet pois. Lisää
mausteliemeen mehu ja vaahterasiirappi. Kuumenna glögi.
3. Jaa glögi laseihin tai mukeihin.
NAUTI
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti