29 marraskuuta 2017

GLÖGI

Olet töissä anniskeluravintolassa ja tiskillesi tulee asiakas, joka ei ole koskaan kuullut glögistä, eikä myöskään maistanut sitä. Vastaa kattavasti ja hyvin kuvaillen hänen kysymyksiinsä


1.     Mitä glögi on?
Yleensä neilikalla, kanelilla ja inkiväärillä maustettua, kuumana/lämpöisenä nautittavaa joulujuomaa, joka on yleensä alkoholipitoista.

2.     Mistä sana glögi tulee?
Ruotsin sanasta glögg, joka on tullut sanoista glödgat vin, joka tarkoittaa lämmitettyä viiniä.

3.     Kuinka vanha keksintö glögi on eli milloin sitä on alettu juomaan?
1800- luvun alussa glögistä tuli miesten talvijuoma.


4.     Mitkä ovat tyypillisiä glögin mausteita?
Neilikka, kaneli, inkivääri, pomeranssinkuori, kardemumma Glögiin voi lisätä myös halutessaan rusinoita tai manteleita.

5.     Miten glögi tarjoillaan?
Kattilassa kuumennettuna

6.     Onko glögissä aina alkoholia?
Ei ole, glögiä on olemassa myös alkoholittomana.

7.     Mistä glögiä voi ostaa?
Tavallisista ruokakaupoista.

8.     Miten glögiä voi itse valmistaa?
Ensiksi täytyy kiehauttaa vettä kattilassa ja samanaikaisesti lisätään mausteita sekaan. Parin minuutin haudutuksen jälkeen seos siivilöidään, jonka jälkeen siihen voi lisätä esimerkiksi kirkasta viinaa, mustaherukkamehua, rommia tai muuta alkoholijuomaa sekä rusinoita tai manteleita. Glögi on mahdollista valmistaa myös viinistä.

9.     Minkälaisen ruuan tai naposteltavan kanssa glögi sopisi nautittavaksi?
Suolaisten piirakoiden, joulupuuron, pipareiden kanssa.

10. Kertoisitko hyvän reseptin sekä vaalealle että tummalle glögille?
Vaalean glögin resepti:

ainekset:
 rusinoita/kuorittuja manteleita
tilkka punssia
5dl omenatuoremehua
1dl maustelientä
(sokeria)

Mausteliemi
1lvettä
2 palaa inkivääriä
2 kanelitankoa
40 kokonaista neilikkaa
2rkl kokonaisia kardemumman siemeniä
2dl rusinoita
valmistusohje:

1.     Vaihe: Laita lasien pohjalle mantelit/rusinat ja halutessasi voit laittaa myös tilkka punssia. Sitten kuumenna mehu ja mausteliemi höyryäväksi, jonka jälkeen seoksen voi kaataa laseihin.

2.     Vaihe: Mausteliemi: Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä hiljalleen noin puolen tunnin ajan. Jäähdytä seos ja siivilöi. Säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa.

Punainen glögi:

5dl vettä
1 kanelitanko
10 kokonaista neilikkaa
1/4tlkardemummaa
1/2dl mustaherukkamehua
2rkl vaahterasiirappia
1/4dl puolukoita
2dl rusinoita

Valmistusohje:
1.     Kiehauta vesi. Lisää sekaan kanelitanko, neilikat ja kardemumma. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
2.     Siivilöi mausteet pois. Lisää mausteliemeen mehu ja vaahterasiirappi. Kuumenna glögi.
3.     Jaa glögi laseihin tai mukeihin. NAUTI




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti